- Działalność Inspektoratu
- Klasyfikacja tusz wieprzowych i wołowych w systemie EUROP
Klasyfikacja tusz wieprzowych i wołowych w systemie EUROP
Obowiązek stosowania klasyfikacji tusz wieprzowych i wołowych w Polsce dotyczy wszystkich rzeźni, które w ostatnim zakończonym roku ubiły:
- powyżej 10400 sztuk trzody chlewnej, (tj. pow. 200 szt. tygodniowo średnio w roku),
- powyżej 3900 sztuk bydła (tj. pow. 75 szt. tygodniowo średnio w roku).
Pozostałe ubojnie mogą dobrowolnie klasyfikować tusze wołowe lub wieprzowe na takich samych zasadach. Koszty klasyfikacji tusz oraz odpowiedzialność za prawidłowe stosowanie skali klasyfikacji tusz wieprzowych i wołowych ponoszą w Polsce ubojnie.
Na ubojniach bydła i trzody chlewnej spoczywa też obowiązek przekazywania dostawcą zwierząt wyników klasyfikacji tusz wołowych i wieprzowych. Wyniki klasyfikacji mogą być przekazywane w formie papierowej lub elektronicznej i zawierają następujące informacje:
- klasę jakości tuszy,
- masę tuszy,
- prezentację tuszy w chwili ważenia i klasyfikacji,
- informację, że do klasyfikowania tusz zastosowano technikę automatyczną (jeśli taka była stosowana).
Ponadto wszystkie przedsiębiorstwa, które prowadzą ubój bydła i trzody chlewnej mają obowiązek składania kwartalnych i rocznych informacji o liczbie uzyskanych tusz wołowych i wieprzowych do Wojewódzkiego Inspektora JHARS właściwego ze względu na miejsce uboju zwierząt. Informacje o liczbie uzyskanych tusz (kwartalne i roczne) powinny być składane w terminie do 10 dnia miesiąca następującego po kwartale lub roku, którego informacja dotyczy.
Druki do pobrania:
Nadzór nad klasyfikacją tusz zwierząt rzeźnych w systemie EUROP prowadzi IJHARS. Wizyty kontrolne w ramach prowadzonego systematycznie nadzoru odbywają się z częstotliwością dwa razy na trzy miesiące w zakładach obowiązkowo klasyfikujących tusze wieprzowe i wołowe. W zakładach dobrowolnie uczestniczących w systemie klasyfikacji tusz IJHARS przeprowadza również 2 kontrole na trzy miesiące.
Kontrola obejmuje sprawdzenie:
- czy klasyfikację prowadzi uprawniony rzeczoznawca,
- czy pomiaru mięsności dokonuje się zatwierdzonym choirometrem – w przypadku tusz wieprzowych,
- poprawności klasyfikacji,
- stosowanej w zakładzie prezentacji i prawidłowości określenia wskaźnika korygującego masę tuszy w %,
- legalizacji wagi,
- czasu klasyfikacji oraz ważenia tusz,
- poprawności znakowania,
- poprawności sporządzania Protokołów z ustalenia klas jakości tusz wieprzowych lub wołowych,
- zgodności dokumentacji wystawianej dostawcom żywca rzeźnego z dokumentacją zakładową (w zakresie kategorii, klasy jakości oraz masy tusz).