- Organizacja Inspektoratu
- Kompetencje wydziałów i stanowisk
- Wydział Kontroli
Wydział Kontroli
Kierownik Wydziału Kontroli
Elżbieta Walter-Komborska
Kontakt: Tel.: (71) 344-22-73 wew. 43, e-mail:
Zastępca Kierownika Wydziału Kontroli
Agnieszka Szwad
Kontakt: Tel.: (71) 344-22-73 wew. 40, e-mail:
Do zakresu działania Wydziału Kontroli zgodnie z obowiązującymi przepisami i Regulaminem Organizacyjnym należy:
- Opracowywanie projektów planów pracy Wojewódzkiego Inspektoratu w zakresie realizacji zadań ustawowych Wojewódzkiego Inspektoratu;
- Opracowywanie informacji o wynikach kontroli, okresowych sprawozdań statystycznych i zestawień zakresu pracy wydziału;
- sporządzanie sprawozdań oraz raportów miesięcznych i kwartalnych z zakresu działalności Wojewódzkiego Inspektoratu;
- prowadzenie rejestrów w zakresie prac wydziału;
- prowadzenie postępowań administracyjnych oraz przygotowywanie projektów decyzji administracyjnych oraz postanowień;
- rozpatrywanie skarg i wniosków dotyczących zakresu działania wydziału (w tym prowadzenie rejestrów skarg i wniosków);
- gromadzenie i opracowywanie kwartalnych i rocznych informacji dot. liczby uzyskanych tusz wołowych i wieprzowych;
- sporządzanie rozliczeń kosztów kontroli oraz ocen jakości handlowej na potrzeby wystawienia rachunków;
- pobieranie i przygotowywanie próbek artykułów rolno- spożywczych do laboratorium;
- przygotowywanie informacji do organów nadzoru sanitarnego, weterynaryjnego oraz innych organów w przypadku podejrzenia odchyleń parametrów zdrowotnych lub zafałszowań badanych artykułów rolno- spożywczych;
- przeprowadzanie kontroli jakości handlowej artykułów rolno- spożywczych w produkcji i obrocie na wszystkich etapach, w tym w zakresie ochrony interesów i praw konsumentów finalnych;
- przeprowadzanie kontroli prawidłowości wprowadzania do obrotu i oznakowania materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością;
- kontrola warunków składowania i transportu artykułów rolno- spożywczych;
- wykonywanie zadań wynikających z przepisów określonych w & 6 pkt 15 Regulaminu;
- przeprowadzanie kontroli jakości handlowej artykułów rolno- spożywczych wywożonych za granicą;
- przeprowadzanie kontroli jakości handlowej artykułów rolno- spożywczych przywożonych spoza państw członkowskich Unii Europejskiej oraz spoza państw członkowskich Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA)- stron umowy o Europejskim Obszarze Gospodarczym, w tym kontrola graniczna tych artykułów;
- dokonywanie oceny i wydawanie świadectw w zakresie jakości handlowej artykułów rolno- spożywczych;
- nadzór nad prawidłowością klasyfikacji tusz wieprzowych oraz półtusz wołowych w systemie EUROP;
- wydawanie na wniosek przedsiębiorców świadectw potwierdzających pochodzenie mięsa wołowego z osobników męskich uprawniających do otrzymania refundacji wywozowych;
- monitorowanie cen wołowiny;
- nadzór w zakresie jakości handlowej określonej przepisami Unii Europejskiej odnoszącymi się do: a) mięsa drobiowego, b) jaj, c) tusz wieprzowych, d) tusz wołowych, e) tusz innych zwierząt, f) mięsa pochodzącego z bydła w wieku poniżej 12 miesiąca życia;
- kontrola pracy rzeczoznawców
- współpraca z właściwymi organami administracji rządowej w województwie, organami innych inspekcji urzędami celno- skarbowymi, Policją, jednostkami samorządu terytorialnego oraz państwowymi jednostkami organizacyjnymi realizującymi politykę rolną państwa;
- nadzór nad sprzętem kontrolno- pomiarowym;
- wykonywanie innych czynności i zadań zleconych przez Wojewódzkiego Inspektora oraz jego Zastępcę.